Het lijkt zo simpel als je een bekende Nederlander bent: een beetje posten op Instagram, af en toe een tv-studio bezoeken om jezelf te laten zien en natuurlijk een centje bijverdienen als Nederlandse voice-over. Maar is het ook daadwerkelijk zo simpel voor bekende voice-over man, of komen er wel degelijk belangrijke voiceover technieken om de hoek kijken?
Voice-over software
Vooropgesteld, voice-over word je niet zomaar. Daar komt veel, heel veel ervaring bij om de hoek kijken. Je moet weten hoe je kunt stemacteren en in veel gevallen ook verstand hebben met voice-over software zoals Adobe Audition of Protools. Hiermee kun je foutjes uit de voice-over opname halen en een voice-over ‘beter’ laten klinken.
Leren stemacteren
Zoals gezegd is het ook belangrijk om te leren stemacteren. Veel bekende Nederlandse voice-overs kunnen natuurlijk stemacteren, omdat zij ook regelmatig acteerlessen hebben gevolgd voor een tv-serie of film. Dat komt dan goed uit wanneer er een tekst ingesproken moet worden voor een bedrijfsfilm in Nerderland.
Wat verdient een voice-over
Wat een voice-over verdient is natuurlijk een hele goede vraag. Veel hangt af van hoe bekend hij of zij is. Een onbekende voice-over vangt veel minder dan een bekende voice-over acteur, zoveel is duidelijk. Als je bedragen wilt weten zou je dit kunnen opschrijven: vanaf 200 euro voor een professionele voice-over die niet dagelijks in de bladen staat, tot soms wel 10.000 euro voor een superbekende voice-over die een tekst inspreekt voor een commercieel merk.
Zijn goedkope voice-overs professioneel
Goedkoop is duurkoop werd vroeger op school al geleerd. Maar feit is dat er natuurlijk duizenden professionele voiceover stemmen actief zijn die niet talloze volgers op Instagram genieten, maar wel een perfecte voice-over stem bezitten. Dit is een categorie voice-overs die zeker niet overgeslagen moet worden aangezien zij kunnen stemacteren en een tekst kunnen inspreken, maar niet het hele hoge tarief vragen. Aanrader dus!